Visste du att en genomsnittlig svensk slänger 8 kg kläder i papperskorgen varje år? Plagget kan till exempel ha gått sönder på grund av dålig kvalitet, eller så har den snabba växlingen i trender gjort att plagget inte längre är aktuellt.
Det är lätt att bli stressad när man inser hur snabbt tempot är inom klädindustrin. Den billiga tillverkningen, snabba konsumtionen och de växlande trenderna i klädindustrin är vad vi kallar för Fast Fashion. Som tur är har vi förstått att vi behöver sakta ner. Därmed har dess motsats Slow Fashion vuxit fram, vilket är en rörelse som främjar idén om hållbara kläder och tidlös design.
Slow Fashion är en viktig trend som innebär att man köper hållbart mode med hög kvalitet från varumärken som satsar på etisk produktion. Denna rörelse handlar inte bara om att köpa färre kläder eller lägga mer pengar på kläder; det handlar om att vara medveten i sitt sätt att shoppa.
Vilka är fördelarna med Slow Fashion?
På grund av de klimatförändringar som sker i världen så är det viktigt att fler tar efter denna rörelse för att ändra på sina vanor och blir mer medvetna om sin konsumtion. Men att handla mer hållbart ska inte heller vara någonting negativt.
Faktum är att det finns många fördelar med Slow Fashion. Till exempel främjar det hållbara metoder och uppmuntrar konsumenter att köpa mindre. Det stödjer också lokala samhällen genom att tillhandahålla jobb i tillverkningsprocessen och i butiker, och ger en känsla av gemenskap för människor som bryr sig om var deras kläder och assessorer kommer ifrån.
4 enkla steg för att gå över från Fast Fashion till Slow Fashion
-
Börja med att se över de plagg du har. Går det att laga eller sy om för att förlänga livslängden? Klädernas hållbarhet är avgörande för miljön. Även om plagget är omodernt går det att rädda med lite kreativitet och ansträngning.
-
Ha endast ett litet antal plagg som du använder. Glöm inte att de plagg som faktiskt används är de som är mest hållbara.
-
När du köper nya klädesplagg leta efter kvalitet framför kvantitet. Det finns en vanlig missuppfattning att om du köper fler klädesplagg så sparar du pengar. Så är dock inte fallet eftersom billigt tillverkade kläder oftare går sönder och därmed behöver bytas oftare.
-
Se sedan till att sköta dina plagg så att de håller länge.
Vill du få mer inspiration till att ta dig ur den snabba modecykeln? Skriv upp dig i vårt nyhetsbrev så får du tips om hållbarhet, etiskt mode, de bästa sätten att leva ett mer hållbart liv och mycket mer direkt i din email inbox.